Maapõuest ilmus välja vana kaev

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloog Mari Lõhmus kaevus, mis on killustikku ja mulda täis varisenud. Praegu on vanade puitrakete ümber kaitseks betoonrakked.
Arheoloog Mari Lõhmus kaevus, mis on killustikku ja mulda täis varisenud. Praegu on vanade puitrakete ümber kaitseks betoonrakked. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi spordihoone taga alustatud tennisehalli ehitus on maapõuest välja toonud mõnisada aastat tagasi kasutusel olnud kaevu ning osa pastlast.


Kanalisatsioonitorusid paigaldava osaühingu Suja Ehitus töömehed juhtusid nädala eest kaevetöid ette valmistades sügavale augule. Mehed kutsusid kohale muinsuskaitseinspektori ning koos uurides selgus, et rohkem kui kaks meetrit allpool maapinda algavad kunagise kaevu rakked.



Arheoloog Mari Lõhmus ütles eile, et vaatluse põhjal pole võimalik öelda, kui vana see kaev on. Ta võttis pinnasest välja ulatuvatest puitosadest proovid, et eksperdid saaksid leiu vanust hindama hakata.



«See võib olla keskajast, aga pigem on see siiski hilisemast perioodist,» lausus Lõhmus.



Arheoloog kiitis ehitusmehi, kes kaevu päästes sellele suured betoonrakked ümber tõid. Paraku varises selle töö käigus kaev pinnast täis. Et leidu uurida saaks, oleks auk vaja uuesti tühjaks kühveldada, kuid seni pole kindel, kas muinsuskaitsjad tööks raha leiavad.



Artikli täielikku versioon saab lugeda «Sakala»
reedesest paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles