Arvustus: Sõda pärast sõda

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Teisest maailmasõjast kirjutatud raamatuid on ilmunud tohututes kogustes ja ilmub kindlasti veel, siis Briti ajaloouurija Keith Lowe võttis ette perioodi, millest just väga palju juttu pole tehtud, ehk maailmasõjajärgse Euroopa.

Tegemist on väga tundliku ning ilmselgelt ebameeldiva teemaga, mida mõneski regioonis moonutatakse järjekindlalt seniajani nii arhiivides kui rahvuslikus mälus. Ometi ei tohi unustada, et see on üks Euroopa hilisajaloo olulisemaid ajajärke, kui sõjavaremetele kerkis uus Euroopa, milles me praegu elame ja oleme. Ning lõppude lõpuks oli see ju üsna hiljuti.

Arhiivimaterjalidele ning pealtnägijate ja osalejate meenutustele tuginev «Metsik manner» lammutab üpris uudsel kombel ebamugava tõe ette ehitatud müüri, langemata viimasel ajal õilmitsevate vandenõuteoreetikute tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles