Põllumajandusminister külvas Olustveres rapsiseemet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külvi lõpetanud minister Helir-Valdor Seeder jäi tehtuga rahule ning jagas muljeid õppetalu meistrite Jaan Leemetsa ja Indrek Mägiga.
Külvi lõpetanud minister Helir-Valdor Seeder jäi tehtuga rahule ning jagas muljeid õppetalu meistrite Jaan Leemetsa ja Indrek Mägiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeva pärastlõunal istus põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder traktorirooli ja asus suvirapsi külvama.


Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli põllumajanduse eriala õppurid järgisid igakevadist tava harida Viljandi—Imavere maantee äärset põldu ja külvata sinna mõne viljakultuuri seemet. Tänavu proovisid 35-hektarisel põllul kätt 26 ametikooli õpilast ja üks minister.



Kui Helir-Valdor Seeder kohale jõudis, oli suuremal osal põllust juba seeme mullas.



«Viimati sõitsin aastate eest Belarussi traktoriga,» tunnistas Seeder. Nüüd oli tema käsutuses New Hollandi traktor ja selle järel Väderstadi külvik. Koos ministriga istus kabiini ja jagas näpunäiteid ametikooli külvimeister Indrek Mägi.



Küsimusele, kuidas ta külvama sattus, vastas minister, et küllap on ametikool külviga hädas, et teda turuvarblasena tööle kutsus ja lubas edaspidi ka ministeeriumi ametnikud põllule tuua. Ametikooli direktor Arnold Pastak pidi seepeale noortele põllumeestele selgitama, keda omal ajal turuvarblaseks nimetati.



Alustuseks võttis meister külvajad kokku ning õpetas, kuidas rapsiseemne ja väetise külvinormi määrata. Praktikas tegid selle läbi Olustvere tulevased põllumehed.



«Praegu on säästuaeg, pange seemet ja väetist kaheksa protsenti vähem!» lõõpis Seeder.



Külviks on traktoril GPS-seade, kuid Arnold Pastaku sõnul lastakse harjutajatel ka silma järgi sõita, et neil tekiks õige tunnetus.



Helir-Valdor Seedril seisis ees raske töö, sest eelmisest külvajast oli jäänud vonklev külvikurada.



«Vähemalt õige põlluserva poole oskab minister sõita,» kommenteerisid kokkutulnud külalise esimest külvirida. Arnold Pastak meenutas, kuidas ta oli naaberpõllul külvavat talunikku ehmatanud teatega, et minister hakkab põllul tööle.



«Pole hullu, kui külv sirge ei tule — rapsi laiad lehed varjavad selle ära,» muigas Pastak. Tegelikult külvatakse seemneta jäänud kohad hiljem siiski täis.



Kui Helir-Valdor Seeder oli neljal korral edasi-tagasi sõites oma siilul külvi ära teinud, pidid hindajad tõdema, et algul vonklevat põlluserva pidi tööd alustanud minister lõpetas tikksirge reaga.



«Järgmisel külvajal on hea alustada,» sõnas Olustvere õppetalu direktor Riho Kala.



Edasi läksid rooli juba ametikoolis esimest kursust lõpetavad tulevased põllumehed ning õhtuks sai põld külvatud.


Minister aga sõitis koju Viljandisse, et reedese tööpäeva järel Tartu mail valmistuda laupäevaseks metsaistutamiseks.


Riho Kala ütles, et sildid maaharijate nimedega saavad õige pea valmis ja koos nendega tuuakse põllule traktorikäru kirjaga «Olustvere poiste põld».



«Meil pole ammu nii head kursust olnud,» kiitis Arnold Pastak noori põllumehi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles