Rööpad viivad õpilasi pärandini

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased saavad kevadel rongiga tasuta Olustverre sõita ja seal ootab neid ees hobusõit mõisa lähistel.
Õpilased saavad kevadel rongiga tasuta Olustverre sõita ja seal ootab neid ees hobusõit mõisa lähistel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuripärandi aasta puhul saavad õpilased märtsist maini ja septembrist novembrini rongiga tasuta sõita põnevatesse paikadesse pärandiga tutvuma.

Eesti muuseumide, koolide, giidide ja muinsuskaitsjate abiga on pärandi tundmaõppimiseks loodud palju võimalusi.

«Pakutava hulgas on nii klassikalisi muuseumitunde kui mõnusaid matkasid, meisterdamist, seiklusi ja elamusi,» kirjeldas kultuuripärandi aasta koordinaator Riin Alatalu. «Ennekõike soovitame tänavust eriprojekti kasutada selleks, et jõuda sinna, kuhu õpilased klassi- või perereisidel tavaliselt ei satu.»

Valmisreise on üle kümne ning neid jagub kogu Eesti mäluasutustesse. Näiteks on võimalik kuulata legende ja tondijutte öises Narva linnuses, tegutseda ajaloouurijatena detektiivimaigulises haridusprogrammis Eesti ajaloomuuseumi Suurgildi hoones või võrrelda traktori- ja hobusõitu Olustvere mõisas. Viljandimaal pakutakse veel võimalust tutvuda Heimtali muuseumiga, käia Võhma muuseumis ja küünlatehases ning kaasa teha Viljandi kevadisel maasikatuuril.

Reisid on kokku pandud nii, et õpilased saavad nendeks valmistuda iseseisva või ühise tunnitööga, mis aitab reisil nähtut ja kogetut mõtestada. Täpne teave projekti ja reiside kohta on pärandiaasta koduleheküljel. Selle projektiga jätkab Edelaraudtee teema-aastate toetamise traditsiooni.

«Lapsed on ju pärandi edasikandjad ja ehk jääb neist reisidest nii mõnelegi koolijütsile sisse sügavam huvi meie kultuuriloo vastu,» avaldas lootust Edelaraudtee müügijuht Annemari Oherd, kes on raudteefirmas teema-aastaid korraldanud.

2013. aasta on kuulutatud kultuuripärandi aastaks ja selle ajal on üle Eesti hulk teemakohaseid ettevõtmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles