Suure-Jaanis pangaautomaati õhkinud mees jäeti trellide taha

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Sisaskile oli eile Viljandis ette loetud kohtuotsus juba teine, milles ta pangaautomaadi rüüstamise eest süüdi mõisteti. Samas pole ta ise end teos süüdi tunnistanud.
Silver Sisaskile oli eile Viljandis ette loetud kohtuotsus juba teine, milles ta pangaautomaadi rüüstamise eest süüdi mõisteti. Samas pole ta ise end teos süüdi tunnistanud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohus mõistis eile vangi noore mehe, kes oli üritanud eelmisel suvel Suure-Jaanis pangaautomaati õhkida.

Otsuse järgi peab 1982. aastal sündinud Silver Sisask, kes püüdis tühjaks varastada Swed­banki rahaautomaati, kolmeks aastaks ja kuueks kuuks vangi minema. Ühtlasi lasub tal kohustus hüvitada panga vara rikkumisega tekitatud 10 000 euro suurune kahju ning ta jääb ilma kuriteo toimepanemiseks kasutatud sõiduautost Audi. Menetluskulude katteks peab Sisask tasuma 5224.20 eurot.

Prokurör pidas Sisaski kaasosaliseks Aleksandr Jerotskit, kuid tema süü tuvastamiseks ei leidunud piisavalt tõendeid.

Ei saanud raha kätte

Süüdistuse kohaselt sõitsid noormehed mullu 31. juuli hilisõhtul Suure-Jaani plaaniga teha tühjaks Pärnu tänaval asuva Konsumi kaupluse sissepääsu kõrval olev sularahaautomaat. Selleks kavatseti aparaat käepärastest vahenditest valmistatud seadeldisega õhku lasta.

Mehed suutsidki plahvatuse korraldada, kuid ei saanud raha kätte ning põgenesid.

Automaadi rahakambris oli sel hetkel üle 120 000 euro.

Politsei pidas kahtlustatavad veidi hiljem Põlva lähedal kinni ning võttis Sisaski eeluurimiskohtuniku loal vahi alla. Jerotski lubati paari päeva möödudes vabadusse.

Viljandi kohtumaja kohtunik Toomas Lillsaar märkis otsust selgitades, et Sisaski süüdimõistmine sai võimalikuks kaudsete tõendite tõttu, mis liidetuna moodustasid veenva terviku.

Kuriteo toimepanemisele viitasid noormehe juhitud sõidukist leitud gaasiballoon, pingemuundur ja juhtmed, mille abiga oli spetsialistide hinnangul võimalik pangaautomaadi juures kärgatus korraldada. Lisaks kinnitas ekspertiis, et sündmuspaigalt leitud rehvijäljed võisid olla tekitatud Sisaski käsutuses olnud Audiga.

Ilmselt kaebab edasi

Et Silver Sisaski advokaat Raul Tosmann ei saanud kohtuotsuse ettelugemisel osaleda ning määras end asendama Aleksandr Jerotski kaitsja Nikolai Kõivu, polnud eile täit selgust, kas süüdimõistetu palub otsuse edasi kaevata või mitte. Samas viitas Kõiv, et Sisask ei jäänud kohtu arvamusega nõusse ning seetõttu on edasikaebamine väga tõenäoline.

Ringkonnaprokurör Marja-Liina Talimaa jäi seevastu Sisaskile määratud karistusega rahule, sest see vastas tema nõutule.

Mis puudutab Jerotski õigeksmõistmist, siis selle edasikaebamise suhtes lubas prokurör lõpliku seisukoha kujundada pärast seda, kui kohtunik on avalikuks teinud motiveeritud otsuse. «Esialgu on teada vaid resolutiivosa, mis on üsna napisõnaline,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles