Festival tuleb ameerika loitsijate ja setu pulmaga

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yupik’ide ansambli Pamyua repertuaaris on Alaska ja Gröönimaa loitsud ning trummisaatega laulud ja tantsud.
Yupik’ide ansambli Pamyua repertuaaris on Alaska ja Gröönimaa loitsud ning trummisaatega laulud ja tantsud. Foto: arhiiv

Esimesed esinejad avalikustanud Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajate kinnitust mööda pole tänavu terendamas põhimõttelisi muudatusi. Mullu tuleristsed saanud pärimeeter ehk piiratud festivaliala tuleb ka tänavu.

Festivali pressipealiku Erki Pruuli sõnul õigustas pärimeeter end igati. «Tänu sellele oli turvalisem nii festivaliplatsil kui linnas. Küsitlusele, mille korraldasime, vastas ligi tuhat inimest ja 70 protsenti neist arvas, et pärimeeter tuleb festivalile kasuks ja peab jääma. Samas saime ka palju muud kasulikku tagasisidet, mida kindlasti arvestame.»

Nii näiteks plaanitakse pühapäeval, festivali viimasel päeval, pärimeetrisse sisenemine kõigile priiks teha. Nagu eelmisel aastal, on pärimeetrisse sisenemine ka sel aastal kella kaheni päeval tasuta. Kindlasti jäävad samale kohale toiduhoov ja telkla, sest mullusel kohal õigustasid need end hästi.

Pruuli jutu järgi on võimalikud mõned uuendused kontserdipaikade suhtes, aga läbirääkimised nende üle veel kestavad.

Publiku hulk jääb samaks

Publiku hulka planeeritakse sarnaseks eelmiste aastatega, seega on oodata paarikümmet tuhandet inimest. Erki Pruuli sõnul annab sellele kinnitust fakt, et piletimüük on kulgenud paremas rütmis kui kunagi varem.

Kui kõik läheb Viljandi linnavalitsuse plaanide kohaselt, peaks just festivali ajal käima kauaoodatud laululava ehitus. «Me oleme sellega arvestanud küll, aga lauluväljakul pole kontserte niikuinii viimastel aastatel olnud ning me oleme kasutanud seda ala korraldusmeeskonna toitlustamiskoha ja parklana,» lisas Pruul.

Traditsioonid muusikas

Esimesed kolm avalikustatud kollektiivi, kes sel suvel «Püha müristuse» temaatikast kantud festivalil üles astuvad, tulevad Viljandisse maailma eri nurkadest.

Ühendriikidest pärit Pamyua koosneb väikese rahvakillu yupik’ide esindajatest. Kandes ette loitse oma emakeeles, mida kõneleb maailmas vaid 28 000 inimest, esindab see nelik kestmajäänud inuiti pärimust. Rumeenia Fanfare Shukar on traditsiooniline mustlaste puhkpilliorkester. Hiinlase Wang Li esinemisi on nimetatud meditatiivseteks muusikalisteks rännakuteks sisemaailma.

Festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul esindavad just need kolm artisti hästi traditsioonide edasiandmist muusikas.

«Kuigi Alaska, Hiina ja Rumeenia asuvad maailma eri nurkades, nagu ka muusika, mida nad teevad erineb üksteisest kardinaalselt, võib tänavuse pärimusmuusika festivali kontekstis neid vabalt kõrvutada ja koos vaadelda,» rääkis Noormaa.

Et tänavune festival on pühendatud rituaalidele, on plaanis kolme päeva jooksul läbi mängida õige setu pulm.

«Läbimängimine ei tähenda rahvateatri stiilis vabaõhuetendust, vaid kohale tulevad päris setu muusikud ja muud asjaosalised, kes tänapäevani Setumaal pulmi omamoodi peavad,» rääkis Pruul. «Kuidas see kõik täpselt välja nägema hakkab, ei tea muidugi keegi ennustada, nagu korraliku pulma puhul ikka. Tuleb kohale tulla ja oma silmaga vaadata. Loomulikult ei jää see ainsaks eriprojektiks, aga siingi käivad alles läbirääkimised.»

21. Viljandi pärimusmuusika festival kestab 25.—28. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles