Ajaloolised sõjameeste pildid lähevad kaubaks

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala algul pälvisid «Sakala» 11. leheküljel tähelepanu kaks peaaegu identse sisuga kuulutust, mida illustreerisid vanad sõjameeste fotod.
Nädala algul pälvisid «Sakala» 11. leheküljel tähelepanu kaks peaaegu identse sisuga kuulutust, mida illustreerisid vanad sõjameeste fotod. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajaloohuviliste lugejate tähelepanu on viimastel nädalatel pälvinud ajalehesabades ilmunud kuulutused, milles ärgitatakse inimesi ohvitseride portreefotosid müüma.

Teisipäevase «Sakala» eelviimasel leheküljel ilmus kõrvuti kaks telefoninumbriga  kuulutust, milles väljendati valmidust maksta 10 eurot Eesti Vabariigi armeeohvitseride portreefotode eest. Teated torkavad silma esmajoones seetõttu, et neid illustreerivad  mustvalged fotod, millest ühel on omaaegses Eesti kaitseväe vormis sõjamees ning teisel Saksa mundris allohvitser.

Samasugused teated on «Sakalas» ilmunud teistelgi päevadel, lisaks on neid näha olnud näiteks «Postimehes» ja «Pärnu Postimehes».

Et tegemist pole harjumuspärase pakkumisega, uuris «Sakala» paari lugeja ärgitusel, millised on kuulutuste taga olevate isikute motiivid.

Saksa allohvitseri pildi juures oleval telefoninumbril vastanud meeshääl muutus sealtpeale, kui ilmnes, et uudishimutseja on ajakirjanik, tõredaks ja napisõnaliseks.

Ehkki vastaja lõpetas kõne ootamatult, enne kui «Sakala» jõudis tema nime ja päritolu kohta pärida, rõhutas ta mitu korda, et on sõjaajaloost huvituv kaitseliitlane.

Teisele numbrile tehtud kõne võttis vastu märksa suhtlemisaltim mees, kes ütles, et ta on Harjumaa ettevõtja Martin Lokk. Temagi nimetas end erakollektsionääriks, kes kogub sõjaajaloolisi esemeid, muu hulgas portreefotosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles