Viljandi tähistas aastapäeva meenutades, tulevikku vaadates ja lennukalt

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi 95. aastapäeva üritus Viljandis.
Eesti Vabariigi 95. aastapäeva üritus Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hommik polnud ühtegi pilve kaasa toonud, taevas sinatas täisulatuses. Selle all kaardus silmapiiril must metsaviirg ja kogu lumevalge maapind sätendas. Päikesekiired olid lumele toonud miljoneid kristalle.

Loodus oli end Eesti vabariigi sünnipäeva puhul sini-must-valgesse pidurõivasse ehtinud niisamuti nagu rahvas, kes oli täna hommikul kogunenud Viljandi kohtumaja ette, et saada osa Kaitseliidu pidulikust rivistusest ja kuulata 1918. aastast pärit iseseisvusmanifesti, mille luges ette linnapea Loit Kivistik.

Viljandi kesklinnas ehtisid rahvusvärvid piduliste mütse ja salle, veidi vähem oli neid näha all järve ääres lennupiknikul.

Kohtumaja ees lehvitasid nii suuremad kui väiksemad lippudega Eesti riigi tunnustuseks. Kuid kindlasti aitas veidike vehklemist ka keresse sooja tuua, mida kümnekraadine ennelõunane külm kippust varvastest ja sõrmedest välja viima.

Kell 13 Ugalas alanud aktusel, mille kontserdiosa pearõhk oli noortel ja nende tulevikumõtetel, andsid linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ja linnapea Loit Kivistik üle tänavused aastapreemiad. Kaheksale preemiale oli esitatud 67 kandidaati.

Elutöö preemiale esitati kaheksa nominenti, kelle seast volikogu tunnustas tiitliga maalikunstnikku, tarbegraafikut ja raamatuillustraatorit Lilian Härma. Kunstnik tähistas mõne aja eest Kondase keskuses oma 85. sünnipäeva suurejoonelise näitusega ning on Viljandit oma loomingus väärtustanud ja kajastanud.

Aastapreemia tiitli andmiseks esitati 11 ettepanekut. Volikogu määras selle mittetulundusühingule Koos Kalale, kes elavdas Viljandi elu Euroopa suurima kalastusvõistlusega «Kuldakala 2012».

Kultuuri- ja spordipreemiaid anti tänavu välja kolm: kultuurivaldkonnas kaks ja spordivaldkonnas üks. Preemiatele kandideeris 25 isikut ja ühendust.

Kultuurpreemia pälvisid ansambel Paabel ning kirjanikud Epp ja Justin Petrone. Esimene neist avaldas stuudioalbumi «Üle järve», on festivalidel andnud edukaid kontserte ning pälvis Etnokulpide jagamisel kuuest auhinnast viis. Epp ja Justin Petrone on kirjanike ja kirjastajate paar, kes propageerivad maailmale Viljandi linna ja siin elamist.

Spordipreemia pälvis Kaspar Taimsoo, kes saavutas paariaerulises neljapaadis möödunud olümpiamängudel neljanda koha ja tõusis hiljem samas klassis Euroopa meistriks.

Teatripreemiale oli esitatud kaheksa kandidaati. Volikogu andis teatripreemia Luule Komissarovile tema kordumatute professionaalsete ja köitvate rollide eest lavastustes «Ladu», «Kalmistuklubi», «Väike raha», «Maakad», «Limpa ja mereröövlid» ja «Tuul pajuokstes» ning 20 aastase töö eest Lainena teleseriaalis «Õnne 13».

Aasta noore preemiale kandideeris seitse noort ja noorteühendust. Preemia pälvis Kris Süld, kes on ekstreemspordifestivali ONE Viljandi Bash korraldaja, Viljandi Gümnaasiumi õpilasesinduse liige ning tegi uurimuse «Mida teed, Viljandi noor?»

Tänavu anti esimest korda välja ka ettevõtluse edendaja tiitel, millele esitati kolm ettevõtet ja ettevõtjat. Tiitli pälvis Arno Kütt, kes on jäänud silma oma innovaatiliste ja revolutsiooniliste lahenduste eest logistikas.

Laste- ja noortesõbraliku ettevõtte tiitlile oli esitatud viis asutust ja ettevõtet, kelle hulgast noortevolikogu valis välja ajalehe «Sakala», kes aktiivselt kajastas möödunud aastal noortele ja noorte korraldatud sündmusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles