Eestis levib ohtliku Windowsi viirusega petukiri

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Viimase ööpäeva jooksul on Eestis e-posti teel olnud juba kaks arvutiviiruse levitamise kampaaniat. Libateateid on saadetud nii maksu- ja tolliameti kui pankade nimel.


Viirus võib andmed Windowsi operatsioonisüsteemiga arvutites kättesaamatuks muuta või hävitada, teatas riigi infosüsteemi amet (RIA).

RIA palub inimestel olla ettevaatlik ning mitte klikkida kahtlastel manustel, mis on tulnud justkui ametiasutustest, näiteks pangast, maksuametist või elektrimüügi pakkujatelt. Viirus vajab levimiseks pahavarafailile klõpsamist.

Eile saadeti inimestele maksu- ja tolliameti nimel libateateid maksuvõlast, kus võltsitud kirjale oli lisatud arvutiviirus Kryptik. Öö jooksul on libateateid saadetud ka pankade nime alt.

RIA teatel kasutab nakatamiskampaania osavalt ära seaduskuuleka inimese käitumist: inimene teab, et tema rahaasjad on korras, ning tõttab klikkima manusel, et näha, mis täpselt on valesti.

Zip-formaadis manus sisaldab arvutiviirust. Manusel klikkides see käivitub, nakatab arvuti ning mõne aja pärast võib muuta inimese andmed, näiteks töödokumendid või digifotod kättesaamatuks.

«Suurim oht seisneb asjaolus, et sellised viirused võivad teatud aja lukustada ohvri kõvaketta, ehk siis inimene ei saa enam oma failidele ligi. Samasuguste viiruste kirjeldusest on teada, et pärast kõvaketta krüpteerimist võivad küberpätid esitada väljapressimispakkumise. On võimalik, et inimesel palutakse maksta teatav rahasumma või tema failid jäävadki kättesaamatuks,» kõneles RIA infoturbeekspert Anto Veldre.

Juhul, kui inimene ei ole teinud oma failidest varukoopiat, on oht, et ta kaotab oma failid ning neid ei ole enam kunagi võimalik taastada.

RIA-l on andmeid, et asutuste ja firmade e-maili filtrid ei suuda kavalalt ehitatud viirust automaatselt välja filtreerida. Samuti on olnud juhtumeid, kus kiri edastatakse just raamatupidajatele. RIA soovitab kahtlastele manustele klõpsamata jätta. Kõnealune viirus ei käivitu automaatselt, vaid vajab mitut tahtlikku klahvivajutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles