Viljandimaa toiduabist leiti putukaid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olevad helbed pole juhtunuga seotud.
Pildil olevad helbed pole juhtunuga seotud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnas laialijagamiseks varutud Euroopa Liidu toiduabi pakkidest leiti putukaid. Sellega seoses peatas PRIA toiduabi jagamise kogu maakonnas kuni jagamata koguse kontrollimiseni.

PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku sõnul jõudis info neljaviljahelveste pakkidest avastatud väikestest mustadest putukatest PRIA-sse Viljandimaa Punase Risti esindajalt reede pärastlõunal ning kontrollima hakati maakonna jagamiskohtades järgmisel tööpäeval.

Putukate päritolu, toiduabisse sattumise põhjused ja riknemise ulatus ei ole veel teada. Esimeses kontrollitud piirkonnas Viljandis leiti putukaid nii laona kasutatavatest ruumidest kui ka jagamiskohast, mis asuvad eraldi hoonetes.

Nelja liiki kuivainete pakkide näidised saadeti analüüsiks põllumajandusuuringute keskuse laboratooriumi. Eilseks tuvastati, et neljaviljahelvestes oli rohkelt eluvõimelisi laokahjureid aidalamesklasi, üksikuid valmikuid oli ka makaronides.

Parasiitide probleemist teab ka tänavuse toiduabi tarnija Tartu Mill. Tarnija välistab võimaluse, et parasiidid olid kuivainetes juba suvel tarnimise ajal, sest kõikide toodete kvaliteet oli kontrollitud ja selle kohta on ka sertifikaadid.

Kontrollimine Viljandimaal jätkub. PRIA on teavitanud ka veterinaar- ja toiduametit, kelle pädevuses on korraldada järelevalvet toidu ohutuse üle kõigis käitlemisetappides.

Euroopa Liidu toiduabi on mõeldud enim puudust kannatavate inimeste abistamiseks. Toiduabi saavad heategevusorganisatsioonid tellida PRIA vahendusel, kes on programmi koordinaator. PRIA kooskõlastab soovitud kogused Euroopa Komisjoniga, saab teada eraldatava summa suuruse ning korraldab riigihanke toiduabi-toodete tarnija leidmiseks.

Toiduabi vastuvõtmise, ladustamise ja jagamisega tegelevad heategevusorganisatsioonid, tehes seda sageli koostöös omavalitsuste sotsiaaltöötajatega. Tänavu on Eestis toiduabi valikus kuut liiki teraviljatooteid ja suhkrut kokku 2571 tonni ning 590 800 liitrit toiduõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles